Paris 18-21/3 2022

Trots att den franska armén 1939 ansågs vara den starkaste, kollapsade Frankrike inom loppet av sex veckor 1940. Paris genomled därefter mer än fyra års ockupation innan staden befriades den 25 augusti 1944. Vi studerar ett antal byggnader kopplade till ockupationen och de platser där striderna ägde rum i augusti – 44. Resan är mycket lämplig för anhörig som är mer intresserad av Paris än den militärhistoriska delen. Programmet är fastställt.

Höjdpunkter:
– Hitlers tur i Paris med Triumfbågen, Eiffeltornet, Sacre Coeur mfl
– Raul Nordling räddar Paris undan förstörelse
– De hårda gatustriderna vid barrikaderna med stridsvagnar, kulsprutor och molotovcocktails
– Byggnader och nöjeslokaler använda av ockupationsmakten
– Alla då och nubilder
– Besök på armémuseet

GENOMFÖRD

I priset ingår:

–       Flyg Tur och Retur från Arlanda/Landvetter/Kastrup
–       Övernattning i dubbelrum tre nätter inkl frukost
–       Alla transporter utom ev egna utflykter
–       Guidning på svenska
–       Studiematerial
–       Två luncher

Palais du Luxembourg med tillhörande park var ett av de längst försvarade tyska motståndsnästena med hårda strider och förluster på båda sidor
”Två pansarvagnar, som var ute på ett kort härjningståg utanför palatset, angrep en grupp FFI-män som gömt sig i ett litet hotell i hörnet av Rue de Vaugirard och Rue Monsieur-le-Prince. Halvkvävda av rök kastade FFI-männen handgranater mot vagnarna nedanför. Två flickor i ljusa sommarklänningar, som de tagit på dagen till ära, drog undan de sårade och lade dem i hotellets korridorer”.

Vid polisprefekturen och området söder därom ägde mycket hårda strider rum
”En av de tyskar, som gjorde våldsamt motstånd i dödsfällan vid Prefekturen, var sergeant Bernard Blache, som just hade slutat minera telefonstationen Saint-Amand. Han klängde sig fast i bakre delen av en öppen lastbil, när han plötsligt såg två av sina män falla framstupa ner på gatan under den första korselden från prefekturen och Palais de Justice strax bredvid. Chauffören träffades i högra foten av en kula och förlorade kontrollen över bilen. Den sladdade kraftigt och slirade mot ett träd under prefekturens fönster.”