Militärhistorisk Helg 8-9/2 2025

Åter använder vi oss av Rosersbergs konferensanläggning för den Militärhistoriska Helgen.
Den äger rum från klockan 12.00 på lördag till kl 14.30 på söndag. Rosersberg ligger norr om Stockholm nära Arlanda och med pendeltågskommunikation.

I programmet ingår fyra föredrag av olika föredragshållare och temat blir Ukraina och kalla kriget.

Roger Djupsjö
kommer att berätta om sina personliga upplevelser under sin tjänstgöring i Ukraina från 2021 där han utbildade soldater till den fullskaliga invasionen 2022 samt krigsutvecklingen tills idag. Han har även intervjuats av SVT, SR och olika tidningar.
DETTA FÖREDRAG FÅR DU INTE MISSA OM DU ÄR INTRESSERAD AV KRIGET I UKRAINA!

Caroline Nordengrip
f.d riksdagsledamot anmälde sig frivilligt till kriget i Ukraina och var vid fronten. Utdrag ur hennes berättelse:

”– Vi skickar upp en drönare. Det finns en kulle mellan oss och ryssarna. Då ser jag att det finns ett litet skydd i närheten och talar om för tolken att gå in i skyddet. ”Har vi drönare, så har de drönare. Gå in i skyddet”, säger jag till tolken. ”Jag gillar inte att ta order från en kvinna”, säger tolken då. Till slut tappar jag tålamodet och säger åt honom att jag ska ge honom ett ordentligt kok stryk om du inte gör som jag säger. ”Du vill väl inte åka hem till din chef och berätta att du har fått stryk av en tjej?”. Till slut gav han med sig och gick in i skyddet. Strax därefter kom explosioner. När vi kommer tillbaka till där vi bor säger jag åt Christopher att ta bort honom, ”han tar ihjäl oss allihop”, så tolken plockas ut tjänst. I stället bildade hon ett nytt stridspar med en ukrainsk anti-drönarpilot vid namn ”Papi”.
– Antidrönarpiloter drar till sig uppmärksamhet och vid ett tillfälle jagades vi med 20 antidrönare. Vi lyckades springa åt varsitt håll. Till slut hör jag hans röst. Då köttar ryssarna på rejält en stund och Papi får en rejäl hjärnskakning.
Men det värsta som Caroline ställdes inför det var när Christopher kom med frågan om hon ville följa med på ett uppdrag. Uppgiften gick ut på att ta sig genom ett minfält och leta sig fram till två skyttegravar för att minröja dem. Skyttegravarna låg i flanken i ett område där ukrainarna försökte ta sig genom linjerna och de kunde användas av ryssarna för att skjuta på ukrainska trupper.
– Det var en svinvarm dag och vi var tio personer. Hela den fem kilometer långa vägen kände vi att låg halvtaskigt till och att ryssarna kan se oss. Vi gick längs en stig och lyckades helt obemärkt ta oss fram och komma ner i den ena skyttegraven. Helt plötsligt skjuts det på ordentligt och vi börjar känna att det är det är något lurigt med det här. Vi lämnar skyttegraven en och en.

Karlis Neretnieks
berättar om Gotlands betydelse för försvaret av Sverige under kalla kriget, och hur ön nu blivit en viktig komponent i Natos försvar av Baltikum. Åtskilliga faktorer som påverkade planeringen under det kalla kriget är aktuella även idag, men också helt nya möjligheter och utmaningar har tillkommit. En aspekt som också kommer att belysas är några av de taktiska dilemman han som chef för dåvarande MekB 18 stod inför vid ett eventuellt angrepp på ön. Problem som i flera avseenden kommer vara desamma för de chefer som har att försvara ön idag.

Ragnar Dryssen
officer, med mycket god kunskap om det svenska bassystemet under kalla kriget, håller föredrag om bassystemen från bas 60 till bas 90 systemen. Sverige hade ett tag Världens fjärde största flygvapen och med ett unikt välutvecklat bassystem spritt över Sverige

FULLTECKNAD

I priset ingår:
– Fyra olika föredrag
– Två luncher, middag, frukost samt två fika
– En övernattning på konferenscentret Tre Rosor vid Rosersberg (enkelrum med delad toalett och dusch)
– Välkomstdryck
– Information om 2025 och 2026 års resor
– Bok- och filmbytarmarknad
– Tillgång till bastu