Militärhistorisk Helg 11-12/2 2023

Åter använder vi oss av Rosersbergs konferensanläggning för den Militärhistoriska Helgen.
Den äger rum från klockan 12.00 på lördag till kl 12.00 på söndag. Rosersberg ligger norr om Stockholm nära Arlanda och med pendeltågskommunikation.

I programmet ingår fyra föredrag av olika föredragshållare.

GENOMFÖRD

Ny föreläsare är Jakob Hedenskog.
Han kom till Utrikiska Institutet 2021 från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Han har mångårig erfarenhet av att studera Ryssland och Östereuropa, i synnerhet Ukraina, Belarus, Moldavien och länderna i Sydkaukasien (Armenien, Azerbajdzjan och Georgien). Jakob har en magisterexamen i slaviska språk och statsvetenskap med inriktning på Östeuropa.

Han kommer att föreläsa om:
– Bakgrunden till konflikten mellan Ukraina och Ryssland (såväl långt tillbaka historiskt, som till Sovjetunionens fall, och i en modern kontext efter 2014)
– Rysslands och Ukrainas politiska system (inrikes, utrikes, säkerhet)
– Dagens fullskaliga krig (upptakten, Rysslands mål, Ukrainas motståndskraft, inkl. folkrättsfrågor)
– Skillnader och likheter mellan Ukraina och Ryssland – språkligt, historiskt, kulturellt, inklusive strategisk kultur

Är du intresserad av kriget i Ukraina får du inte missa detta!

Joacim Hallberg, har under flera år har forskat om de utvandrade svenskar som stred på Västfronten under Första Världskriget. Han berättar om sin forskning och om några av de som stupade. Du får reda på varifrån han kom, sin familj, när han utvandrade till USA eller Kanada, vilket förband han stred i, var och under vilka omständigheter han stupade och besöka hans gravsten.
Niclas Sennerteg, känd militärhistorisk författare, beskriver det som hände i Baltikum efter Första Världskriget, något som är okänt för de flesta av oss. Förhoppningsvis har hans bok på samma tema då publicerats. Med lite tur kan du även få hans bok signerad.
Artur Szulc, har publicerat ett antal militärhistoriska böcker och berättar om Warszawaupproret som ägde rum hösten 1944, vilket var ett av de blodigaste upproren i Europas historia. Polen klämdes mellan Stalin, Nazityskland och de allierade med en kommunisttillsatt marionettregering och den lagliga Londonregeringen. Boken om upproret är publicerad och möjlighet finns att du kan få den signerad

I priset ingår:
– Fyra olika föredrag
– Två luncher, middag, frukost samt två fika
– En övernattning på konferenscentret Tre Rosor vid Rosersberg (enkelrum med delad toalett och dusch)
– Välkomstdryck
– Information om 2023 och 2024 års resor
– Bok- och filmbytarmarknad
– Tillgång till pub och bastu