Svenska Brigaden 1918 25-28/5

SVENSKA BRIGADEN 1918: 25-28/5 2018
Efter bolsjevikernas revolution 1917 strävade Finland efter självständighet, vilket ledde till inbördeskrig mellan de vita och de röda. Sverige förklarade sig neutralt, men många kände sympati för den borgerliga vita sidan. Som en följd av det bildades den svenska brigaden, som sattes in i Finland våren 1918 på den vita sidan. Marskalk Mannerheim var de vitas överbefäl-havare. Vi följer de mycket hårda strider som ägde rum runt och i Tammerfors, som var en stor industristad och viktig för båda sidor. För att få en helhet tas även brigadens bildande, transport till Tammerfors och händelseutvecklingen fram till de rödas kapitulation upp. Guide på resan är Bo Åberg, som har lagt ner snart tio år på studium av svenska brigaden.

Fredag 25 maj ”Uppsättandet och transport till fronten”  
Ca 08.30 Flyget avgår från Arlanda/Landvetter/Kastrup
Ca 10.30 Ankomst till Helsingfors flygplats                 Egen fika på flygplatsen
Ca 11.30 Transport till Sandudd begravningsplats i Helsingfors                
Rundvandring på hjältekyrkogården och vi stannar till vid flera kända gravar som  Mannerheim, Nenonen, Ernrooth och svenska stupade
Ca 12.45 Transport till Tammerfors                
Gemensam lunch längs vägen. Ingår i grundpriset
ca 15.30 Incheckning hotell Cumulus Tammerfors
Genomgång brigadens uppsättande och transport till fronten Enskild middag

Lördag 26 maj ”Strider östra förorterna”
Vi följer brigaden från avlastningen vid Kangasala till de våldsamma striderna vid Kalevankangas, hippodromen, kyrkogården och rysskasernerna.
08.00 Transport till Kangasala dit  brigaden anlände med järnväg. Vi studerar avlastning, gruppering och marschen mot Kalevankangas 
Vi gör därefter ett kort stopp vid Mannerheimstatyn, där han studerade anfallet in mot Tammerfors
Vi följer brigadens framryckning till Messukylä

Löjtnant Wickström: ”Det var ungefär tjugo minuters väg fram till stabens kvarter vid Messukylä kyrka. Byn är belägen på en hög ås, längs vilken vägen slingrar sig fram. På denna mötte vi den ena släden med sårade efter den andra. Överallt syntes också spår av nyligen utkämpade strider. Hela nät av telegraftrådar låg på sina ställen hoptrasslade på vägen. Lik av människor och hästar, de förra låg i stort antal strödda på och omkring vägen. På ett ställe såg man en övergiven röd stridsställning i diket.”

Vi följer därefter 1.kompaniets anfall mot hippodromen. Axel Boëthius: ”Avdelningen som tagit gården, bryter ned staketet till hippodromen vid ”dödsluckan”, som den kom att kallas. Här möter oss en fullständigt rasande kulspruteeld från Kalevankangas och rysskasernerna. Karlarna faller till höger och vänster.

Egen lunch i köpcentrum och möjlighet till inköp
Vi följer under eftermiddagen 2.kompaniets anfall längs Kalevankangas 
Anfallet mot kyrkogården och rysskasernerna Karl Martin Ebertz: ”Vi storma fram, varvid finnarna i skogen dras med och i obruten skyttelinje svepte vi över fältet och in på begravningsplatsen och upp till kapellet där vi bet oss fast  och öppnade eld mot de ryska kasernerna som syntes snett fram till höger och vars röda besättning snart syntes vara mogen för en stormning.”
 ca 1700 Ankomst hotellet Egenpresentation och gemensam middag (betalas av den enskilde ingår ej i grundpriset)

Söndag 27 maj ”Stormningen av Tammerfors”
08.30 transport till kyrkogården Vi följer under förmidagen brigadens framryckning mot järnvägsstationen i Tammerfors. Carl Gustaf Grönstrand: ”Framåt!” Upp springer vi, och under fruktansvärda hurrarop och skrik rusar vi fram till några plank, där vi stannar upp. Några handgranater slängs över. Då de kreverat och ingenting varken hörs eller syns, så rusar vi framåt mellan två plank och in på bangården mitt för lokstallarna.

Gemensam lunch ingår i grundpriset
Under eftermiddagen studerar vi gatustriderna i Tammerfors. Vi går en promenad med stopp på några intressanta ställen bl a vid teatern och stadshuset. På balkongen på teatern var en svensk kulspruteomgång grupperad, som hade en längre eldstrid med en kulspruteomgång grupperad i stadshuset. Vi studerar även anfall och motanfall vid Näsilinna. Dessa strider är föremål för en dramadokumentär som vi ser i bussen under resans gång Det finns även möjlighet till kaffe under eftermiddagen vid museet Näsilinna.
1700 Åter vid hotellet Egen middag

Måndag 28 maj ”Skyttegravar och Parola”
08.30 utcheckning från hotellet, transport till Mustavuori Besök ryska skyttegravar från 1917, en del av försvaret mot tyskarna
Transport till Parola, besök pansarmuséet
Transport till flygplatsen Egen lunch längs vägen 17.30 Flyg till Arlanda/Landvetter/Kastrup

Niclas Sennerteg, medförfattare till boken Finska Inbördeskriget, som publicerades nyligen, deltar i resan. Guiden Bo Åberg berättar brigadens strider i detalj och Niclas bidrar med kommentarer kring bakgrund mm.
Med på resan finns även Nils Klemets, veteran från Fortsättningskriget. 

GENOMFÖRD

I priset ingår:

– Flyg Tur och Retur från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Helsingfors
– Tre nätter inkl frukost i centrala Tammerfors
– Guidning på svenska
– Alla transporter i Finland (utom ev egna utflykter)
– Studiematerial
– Två luncher
– Ett museibesök

Program