Israel 29 april – 6 maj INSTÄLLD

ISRAELRESAN ÄR INSTÄLLD P G AV CORONAVIRUSET.
 
Beroende på intresse kan resan genomföras vid senare tillfälle.

Israel har en flertusenårig historia även om landet formellt grundades efter Andra Världskriget. Landet har utkämpat många krig under sin existens och är ständigt beredd att försvara sina gränser. En vacker natur med allt från berg till slättlandskap och Medelhavskust.
Åter genomför Historic Travel en unik resa som du inte får missa om du är intresserad av Israel och dess historia. Fokus kommer att ligga på Golanhöjderna och Jerusalem med striderna 1967 och 1973. En mäktig upplevelse utlovas med en fantastisk terräng, personliga skildringar av striderna och stridsvagnssvrak som står kvar där de slogs ut. Goda möjligheter till sol och bad utlovas och vi bor på hotell av god standard. Resan passar även mycket bra för de som vill utforska Israel på egen hand t ex Betlehem. En svensktalande guide är med oss huvuddelen av tiden. 

Zamirs eldöverfall väster bunker 109
En syrisk division lyckas hitta en lucka i det israeliska försvaret och hotar att riva upp hela fronten. Tiger Zamirs stridsvagnskompani sätts in för att hejda genombrottet. I väntan på fienden grupperade han sitt kompani i mörkret för eldöverfall från tre håll längs vägen.
”Syrierna rullade fram längs vägen ovetande om de väntande israelerna. Trots att Tiger hade planerat att samla alla syriska stridsvagnarna mellan ändarna för eldöverfallet, måste han tillåta att ett dussin av dem passerade täten av eldöverfallet före den siste av dem passerade ställföreträdande chefen. Skyttarna höll på att bli galna, så stor var spänningen att tvingas vänta med så många bra mål så lätta att nå”

Eilands stridsvagnspluton
Ett syriskt genombrott sker vid stridsvagnsgraven nära bunker 109. Eilands stridsvagnspluton upptäcker en fientlig styrka på femton vagnar.
” Oded Yisraeli (Eilands kompanichef) hade precis givit Eilands pluton order att anfalla förrän hans svagt bepansrade APC kom öga mot öga mot en syrisk infanterist beväpnad med ett raketgevär och stadiga nerver. När syriern fick in Yisraelis APC i riktmedlen och innan Yisraelis förare eller kulspruteskytt kunde reagera, upptäckte David Eiland rörelsen i ögonvrån”

Ur innehållet:

1.Pansar museet i Latrun.
2. Golan och Hermon. Striderna 1967 och 1973. Bla en film som visar en del av striderna från 1973 på kibbutzen El Rom. Södra Golan där Syrien bröt sig igenom. Tel Saki  mm. Stort fokus kommer att ligga på dessa strider. 
4. Jerusalem 1967. Ammunition Hill. Lejon porten där IDF bröt sig igenom.
5. Bad blir det i slutet på resan med hotell vid Medelhavet
Jag har lagt ett förslag som den israeliske guiden ska studera för att sen fastställas i början av september.
För att resan ska bli av krävs 15 anmälda. I resan ingår: 7 övernattningar med del i dubbelrum, flyg ToR från Arlanda/Kastrup (Landvetter får räkna med att boka egna flygbiljetter), 7 frukost och 7 middag, alla busstransporter i Israel, svensktalande guide, museibesök, studiemapp.